» Nyheder

Nyheder



Fradrag bekæmper effektivt sort arbejde

03-07-2017

Skatteministeriet har foretaget en evaluering af de svenske ordninger for service-og håndværksfradrag, hvilket bekræfter, at de tilsvarende danske ordninger med stor fordel bør forhøjes og gøre permanente.

 

- Det er helt, som vi har understreget gang på gang, at et permanent fradrag for serviceydelser og malearbejde har en tydeligt effekt på privatforbrugernes brug af sort arbejde eller gør-det-selv, siger Ole Draborg, direktør i Danske Malermestre.

 

- Malerne yder jo en service i hjemmet, hvor kunderne kan få maksimalt ud af fradraget for lønudgiften, så der er en stor gevinst ved at betale malermesteren for at arbejdet i stedet for at forsøge sig med at gøre det selv eller ved sort arbejde.

 

De svenske ordninger RUT med serviceydelser i hjemmet og ROT med håndværksydelser, har været permanente fra 2007 og 2008, og det har ifølge Ole Draborg sikkert en stor betydning for, at svenskerne har taget ordningerne til sig i stor stil.

 

Evalueringen af den svenske ordning viser, at uden tilskuddet ville kun 20% af svenskerne få udført service i hjemmet til almindelig betaling, mens 47% ville have gjort det selv og 20% ville have fået udført det sort.

 

- I Danmark har vi konstant haft stor usikkerhed med vores fradragsordning, hvor hverken kunder eller virksomheder har kendt fremtiden for fradraget. Denne undersøgelse viser tydeligt, at kundernes tillid til ordningen øger den gavnlige virkning af tilskuddet.

 

I Danmark blev ordningen ændring for 2016 og 2017 med et større fokus på energi-tiltag og en opdeling mellem service og håndværk.

 

- Det er oplagt, at effekten mod sort arbejde og gør-det-selv er større for ydelser, med en høj fradragsberettiget lønandel. Opgaver som rengøring og malearbejdet vil flere også forsøge sig med selv, mens mange ville få opgaver med besværlige installationer udført alligevel af en håndværker selvom de ikke fik tilskud. Så det er på bl.a. malerarbejdet, at virksomhederne kan mærke en tydelig effekt af fradraget, siger Ole Draborg.

 

Malervirksomhederne har fra den danske ordnings begyndelse mærket en stor efterspørgsel fra privatkunder, der har brugt Boligjobordningens fradrag til malearbejdet, og presset fra kunderne for at få udført arbejdet sort har været mærkbart mindre, har flere undersøgelser blandt malermestrene vist.

 

Inden regeringen genindførte fradraget for 2016 og 2017 viste Danske Malermestres Konjunkturundersøgelser i 2015, at malerfaget har haft stor glæde af fradraget. Da ordningen blev afskaffet i 2015 kunne 40% af Danske Malermestres således medlemmer se en mistet omsætning som direkte konsekvens.

 

>> Skatteministeriets evaluering

 

For yderligere kommentarer til Boligjobningens betydning for malerfaget kontakt direktør Ole Draborg på tlf. 40851141

Nyheder