Presse

Modtag pressemeddelelser

For alle interesserede er det muligt at tilmelde sig Danske Malermestres pressemeddelelser, der udsendes
pr. e-mail.

>> Til-/afmeld pressemeddelelser 

 

Nyt fra Danske Malermestre

(Se flere nyheder i menuen til højre)

 

 

 


Svært at skaffe malerelever nok

08-02-2017

Der er for få kvalificerede elever, mener mange malermestre, der oveni har udsigt til at få bøder for ikke at tage elever nok.


For mange af Danske Malermestres medlemmer kan det være en frustrerende oplevelse at have elever, som ikke er klædt godt nok på til at tage en faglig uddannelse.


Danske Malermestres konjunkturundersøgelse for 1. halvår 2017 viser, at selvom malermestrene gerne vil have elever – omkring hver femte forventer endda at tage flere elever i år – så mener over halvdelen af deltagerne i undersøgelsen, at det er svært at finde egnede elever.


- Og hvis man synes, det er svært nu, så vil man fremadrettet opleve, at det bliver endnu vanskeligere at finde kvalificerede elever. For med trepartsaftalen er malerfaget på vej til at få elever, som slet ikke har prøvet faget og ikke ved, om det reelt er noget for dem, siger Niels Håkonsen, chef for Danske Malermestres uddannelsespolitiske afdeling.


Trepartsaftalen har til mål at skaffe op mod 10.000 flere praktikaftaler de kommende år, men den kan desværre ramme malervirksomhederne på to måder: Dels på muligheden for at få kvalificerede elever, og dels med bøder på op til 27.000 kr. pr. manglende elev i forhold til antallet af ansatte svende i virksomhederne.


- Det er paradoksalt, at man på den ene side gør det vanskeligt for virksomhederne at skaffe de kvalificerede elever, og samtidigt straffer man dem for ikke have et tilstrækkeligt antal elever, siger Niels Håkonsen.


Det første problem skyldes, at malerfaget risikerer at blive dimensioneret til et 0-kvotefag, som betyder, at skolerne ikke kan optage elever på grundforløb 2, hvis de ikke har en læreplads.


- Det er virkelig ærgerligt, og man skyder reformen af erhvervsuddannelserne i sænk, inden den når at få fuld effekt. Med reformen fra august 2015 kom der optagelseskrav, og malerfaget fik forlænget grundforløbet med ti uger, og det skulle jo gerne give dygtigere elever, som er bedre rustet til deres praktikforløb. Så det er ganske alvorligt, at man vil indføre 0-kvotefag, siger Niels Håkonsen.


Udsigten til at få en bøde oveni påvirker også malermestrene, viser konjunkturundersøgelsen. I kommentarerne til undersøgelsen understreger mange mestre, at de meget gerne vil tage elever, men at de oplever elever, der sygemelder sig, der ikke er engagerede, samt ikke har valgt faget med hjertet. ”Hvis det bliver en realitet med bøder for ikke at have lærlinge, så lukker jeg mit firma og finder et andet levebrød”, lyder det blandt andet fra en malermester.


- Man risikerer jo at få den fuldstændig modsatte effekt end at skaffe flere lærepladser. Det kan ikke være en trepartsaftales mål at gøre det vanskeligt for udvalgte fag at skaffe de kvalificerede unge. Det må være opgaven at klæde de unge på til at kunne vælge deres fremtidige erhverv og være i stand til at gennemføre deres uddannelse, fastslår Niels Håkonsen.

 

>> Se hele konjunkturundersøgelsen på Danske Malermestres hjemmeside.

 

For yderligere kommentarer kontakt afdelingschef Niels Håkonsen i Danske Malermestre på 3263 0370.

 

Arkivfoto: Brian Rasmussen

 

Pressemeddelelser

>> læs alle pressemeddelelser

 

27-07-2018
Medlemsblad august 2018

I august nummeret af Danske Malermestre kan du både læse om et lykkehjul med lærlinge-spørgsmål til Folkemødet 2018, debatten om en certificeringsordning på generalforsamlingen og om begrebet nudging, hvor du får et kærligt og effektivt puf.
>> Læs mere…

10-07-2018
Stort behov for at ansætte malersvende

82 procent af deltagerne i Danske Malermestres konjunkturundersøgelse har haft behov for at ansætte malersvende inden for de sidste tre måneder.
>> Læs mere…

04-07-2018
Vind 25.000 kr. for det flotteste malearbejde

Har du fået malet? Er det flot? Så kan du vinde mange penge, når Danske Malermestre for femte gang udskriver konkurrencen om det flotteste malearbejde i private hjem.
>> Læs mere…

Overenskomst/Ansættelse

>> læs alle nyheder

 

 

01-06-2017
Ændringer i overenskomstens satser pr. 1. juni


>> Læs mere…

23-03-2017
Overenskomsten skal gennem afstemning i april


>> Læs mere…

12-12-2016
Jul og Nytår – hvordan er det nu med det?

Sådan er feriedagene i forbindelse med jul og nytår 2016.
>> Læs mere…

Entreprisehjælp

>> læs alle nyheder

 

18-05-2017
Opdatering af prisliste, MBA og kalkulationsprogram

Ændringer i prislisten skal implementeres.
>> Læs mere…

19-01-2017
Nu kommer den elektroniske kvalitetssikring

Programmet har længe været efterspurgt af fagets kunder som dokumentation for korrekt udført malearbejde.
>> Læs mere…

13-03-2014
Undervisning af konstruktørelever

Mellem 300 - 400 elever bliver hvert år undervist brugen af MBA.
>> Læs mere…

Arbejdsmiljø

>> læs alle nyheder

 

16-02-2017
På kursus i førstehjælp

Få støtte fra Malkom til at få alle i firmaet på kursus.
>> Læs mere…

10-11-2016
Husk at få refusion for udgifter til medarbejdere på barsel


>> Læs mere…

09-06-2016
Alt for mange glemmer solen

Det er sæson for udendørsarbejde, så husk solcreme! Selvom det er overskyet, kan du stadigvæk blive solskoldet
>> Læs mere…

Uddannelse

>> læs alle nyheder

 

06-07-2017
Kvote-elever er fordelt på skolerne

Fra januar 2018 kan 426 elever optages på grundforløb uden praktikaftale.
>> Læs mere…

08-02-2017
Svært at skaffe malerelever nok

Der er for få kvalificerede elever, mener mange malermestre, der oveni har udsigt til at få bøder for ikke at tage elever nok.
>> Læs mere…

25-01-2017
Malerfaget vil miste elever

Torsdag d. 26. januar fejres erhvervsuddannelserne med åbningen af årets event – DM i Skills. Men for malerfaget ser udsigten til nye dygtige elever mere dyster ud.
>> Læs mere…

Alle nyheder