» Nyheder

Nyheder



Lavere løn er nødvendigt for at få flygtninge i job

18-06-2016

Sidste år kom ca. 21.000 asylansøgere til Danmark, heraf ca. 40% fra Syrien, og størsteparten kom ud over fra Syrien fra Iran, Afghanistan, Eritrea og Irak. Til sammenligning var der i 2011 3.800 personer der søgte asyl. Og sidste år fik i alt 25.000 personer godkendt asyl eller lov til familiesammenføring.


Og politikerne har fokus på, at de hurtigt skal i arbejde, hvis velfærdssamfundet som vi kender det skal bestå – også i fremtiden.

 

I forbindelse med forårets trepartsdrøftelserne er regeringen, DA og LO nået frem til en aftale om de såkaldte IGU-elever (Integrationsgrunduddannelse). Det er en aftale, som i hvert fald Danske Malermestre ser positivt på.

 

For hvad er alternativet, lyder det fra Danske Malermestres formand, Per Vangekjær, der i dag på Folkemødet debatterede indslusning og IGU – Integrations-Grund-Uddannelse med tidligere skatteminister Carsten Koch, fmd. for Koch-udvalget, og forbundssekretær i 3F, Søren Heisel, ligeledes medlem af Koch-udvalget.

 

- Det er klart, at vi som arbejdsgiver bliver udfordret, når vi pludselig skal finde arbejde til rigtig mange nye mennesker, men alternativet, at de ender på dyr, offentlig forsørgelse, er endnu dårligere for os alle sammen.


- Jeg er ikke så optaget af, om de mange asylansøgere, som gerne skal ud i virksomheder, bliver ansat til en indslusningsløn eller som IGU-elever. Det korte af det lange er alene, at det skal ske til en lavere løn, hvis de skal ud i virksomhederne.

 

- Men jeg ser det ikke, som om de skal i uddannelse. De skal i arbejde og lur mig, om der ikke findes mange malervirksomheder, som kan bruge en ekstra hånd til nogle af alle de ting, som i dag ikke bliver udført, fordi lønningerne er for høje. Oprydning på værkstedet, hjælp til chaufførerne, servicefunktioner som at rense tapet ned. Forfaldent arbejde, altså. Mulighederne er mange, mener Per Vangekjær.

 

Også Søren Heisel er positivt over for den nye IGU-uddannelse, som træder i kraft pr. juli. I modsætning til den indslusningsløn, som blandt andet Koch-udvalget har talt for, at der nemlig knyttet en række krav til IGU’en.

 

- Her bliver asylansøgere ikke bare sendt ud og eksempelvis plukke jordbær til en alt for lav løn. Men IGU’en sker det under ordnede forhold, og der er knyttet en lang række krav om både faglig opkvalificering og sprogundervisning til.

 

Tidligere Skatteminister Carsten Koch advarede dog mod at tro, at vi med IGU’en pludselig fik løst alle problemer og skaffet arbejde til alle de mange, nye asylansøgere.

 

- Der kommer mennesker herop, som aldrig har været på arbejdsmarkedet. Vi skal også være realistiske. Vi kommer til at se en stor stigning i antallet af mennesker på overførselsindkomster. Vi må ikke tro, at vi nu lige pludseligt har fundet en løsning, der virker 100%, og som med et overflødiggøre alle tidligere tiltag, sagde Carsten Koch.

 


 
For yderligere kommentarer kontakt formand for Danske Malermestre,
Per Vangekjær, tlf. 20 94 07 90.

 

>> Pressefoto, Foto: Torben Hjorth

 

Nyheder