» Nyheder

Nyheder



Du kan sagtens male ude lidt endnu

12-09-2016

Til trods for at kalenderen siger september, og det langsomt bliver både mørkere og køligere, kan du stadigvæk male udendørs et par måneder endnu. Det forklarer Lilian Bech, der er faglig-teknisk chef hos Danske Malermestre.


Efter en dansk sommer, som DMI betegner på værende på det jævne – lidt færre solskinstimer, lidt mere tør men helt normal temperaturmæssigt – er vi nu på vej ind i efteråret. Og modsat hvad mange tror, er det stadigvæk muligt at få vinduerne, vindskederne eller skuret malet, hvis du ikke nåede det i sommermånederne.

 

Ja, faktisk er efteråret helt perfekt, når det kommer til udvendigt malearbejde. Netop nu er det nemlig ikke for varmt, og træet er heller ikke så vådt som om foråret oven på en fugtig vinter. Det fortæller Lilian Bech, der er faglig-teknisk chef hos Danske Malermestre. 


- Det kræver selvfølgelig, at det er tørvejr et par dage, hvis du sætter dig for at male. Men der er gode grunde til at male om efteråret.


- Det er ikke så varmt, så malingen eller træbeskyttelsen trænger ned i træet og beskytter det. Om sommeren risikerer man, at træbeskyttelsen når at tørre ind på træets overflade uden at trænge ordentligt ned, forklarer Lilian Bech, der selv har en fortid som bygningsmaler og teknisk konsulent hos en malingleverandør, inden hun kom til Danske Malermestre.

 

Hendes råd er, at du maler fra midt på formiddagen til ud på eftermiddagen, hvor luften stadig er tør.


Men inden du går i gang, skal du sikre dig, at bunden er i orden. Hvis skuret har været malet før, men nu står og skaller, skal du sørge for, at alt løsthængende maling bliver fjernet, ligesom du skal sikre dig, at du får renset dødt træ af, inden du går i gang.


- Dødt træ er nedbrudt af sollys og har ingen styrke. Derfor kan malingen ikke hæfte ordentligt, og vil hurtigt begynde at skalle af igen, siger Lilian Bech.


Hos farvehandlere og i byggemarkeder kan du købe skrabere i flere modeller, som er velegnet til at afrense træ og maling. Og det er noget, der skal afsættes et par timer eller mere til, hvis der er meget, der skal males, og du skal ind til det, der i malerfaget hedder en bæredygtig bund.


- Og kom nu helt i bund, ellers er det faktisk spild af tid, for ellers holder dit arbejde ikke mange år, siger hun og anbefaler yderligere en grundig afvaskning – vand tilsat grundrens – før du begynder at male.


- Hvis du ikke orker at vaske af med en svamp, skal du i hvert fald som et minimum sikre dig, at du får alt snavs fjernet med en stiv børste. Ellers lægger skidt og snavs sig som en hinde oven på træet og forhindrer malingen i at binde sig til bunden.

 

Vælg det rigtige produkt

Når det kommer til træbeskyttelse, kan du vælge et produkt, der er ”all in one” eller du kan vælge ét, hvor du får en separat grundingsolie: Hvad du vælger kommer an på opgaven.
 

- Spørg der, hvor du køber træbeskyttelse, hvad du skal bruge. Hvis din lokale malermester sælger maling, kan han eller hun helt sikkert rådgive dig. Men det kan de selvfølgelig også i de fleste 

byggemarkeder.


Én ting er dog meget vigtig at huske, mener Lilian Bech, og det er, at du får, hvad du betaler for.
 
- Derfor kan det godt betale sig at vælge en mærkevare frem for et af supermarkedernes knaldtilbud. Igen handler det om at bruge sin tid; eller måske at spilde sin tid, siger Lilian Bech. 
 

- Dyre produkter holder bare bedre. Og når det kommer til træbeskyttelse, vil jeg aldrig selv vælge et billigt produkt. Det kan bedre gå, når du maler indendørs. Her er der det, vi kalder sekundære rum, hvor vi ikke kommer så meget. Her kan du godt bruge en billigere maling, men udendørs, hvor også vejret slider, skal du vælge et ordentligt produkt.


- Eller, hvis man ikke vil ofre de sidste fridage med solskin på at male, så kan man jo altid ringe til en rigtig maler, lyder hendes råd.

 

På regningen fra malermesteren er det timelønnen, der er den største post. Og det er netop lønudgiften, du kan udnytte i forbindelse med håndværkerfradraget. Malermestre, der er medlemmer af Danske Malermestre, er desuden omfattet af garantiordning. Læs mere på enrigtigmaler.dk
    
    

Nyheder