Nyheder
Regner tilbud i ét væk
Håndværkere bliver brugt som "regnemaskiner" af bygherrerne, der indhenter tilbud i ét væk. I 202-planen vil regeringen have endnu flere opgaver i udbud.
Med sin store, forkromede 2025-plan lægger regeringen op til, at tilbudsloven skal yderligere lempes. Det sker med et forslag om, at kommuner, regioner og staten fremover skal sende mindre bygge- og anlægsopgaver i offentligt udbud for på den måde at skabe konkurrence og give det offentlige "mere for pengene".
Men det er den helt forkerte vej at gå; en yderligere lempelse af tilbudsloven er ikke nødvendig - tværtimod. For allerede i dag bruger malermestrene - og med dem alle andre håndværkere - mere end rigeligt med tid og penge på at regne tilbud ud som aldrig bliver til andet end blot udregninger for en bygherre. Det mener Danske Malermestres direktør, Ole Draborg:
– Flere analyser har vist, at håndværksvirksomheder bruger, hvad der svarer til fire pct. af omsætningen på at udregne tilbud.
– Og sat i forhold til, hvad disse virksomheder generelt tjener, er det store summer der bruges på disse tilbud, siger Ole Draborg. Han nævner som eksempel, hvad der sker, hvis syv hovedentreprenører ønsker at byde på et offentligt byggeri, der involverer fem forskellige byggefag - der indbydes som underhåndsbud.
– Så har vi et regnestykke, der hedder 7x5x4. Altså 140 håndværksmestre, som bliver bedt om et underhåndsbud. Læg hertil alle de underhåndsbud, som indhentes fra underentreprenører samt alle de tilbud, som skal indhentes fra leverandører.
Ole Draborg peger på, at det jo for en håndværker ikke er gjort med at slå en pris op i et katalog; det kræver et stort forarbejde at sætte sig ind i et - desværre ofte mangelfuldt - udbudsmateriale.
– Så der er bestemt ikke grund til at fjerne de sidste rester af tilbudsloven. Derimod bør vi faktisk rulle loven tilbage til det, den var tidligere, og altså udvide den til resten af det professionelle byggeri, fastslår han.
I regi af Håndværksrådet er Danske Malermestre i gang med en tilbundsgående undersøgelse af konsekvenserne af tilbudsudregningen for håndværksvirksomhederne.
Fakta om tilbudsloven
- • Loven blev senest ændret i 2005 og gælder i dag kun for offentlige byggerier samt byggerier, der modtager offentlig støtte.
- • Efter loven kan en bygherre maksimalt indhente fire underhåndsbud. Ellers skal opgaven sendes i licitation.
- • Efter en licitation kan en bygherre maksimalt forhandle med tre bydende, og der stilles krav om, at budsummen skal offentliggøres efter licitationen.
Illustration: Colourbox