» Nyheder

Nyheder



Skarp kritik af dimensionering af erhvervsuddannelserne

10-06-2017

Pressemeddelelse

 

- Verdensfjernt…

 

Med et enkelt ord gav Danske Malermestres formand, Per Vangekjær, sin uforbeholdne mening om udmøntningen af den trepartsaftale, som DA og LO sammen med regeringen forhandlede på plads sidste år.

 

En aftale, der desværre har lagt op til, at uddannelsen til bygningsmaler vil blive til et dimensioneringsfag uden mulighed for skolepraktik på landets erhvervsskoler.

 

Formandens kritik af aftalen faldt, da branche- og arbejdsgiverorganisationen for malermestrene i dag, den 10. juni, holdt generalforsamling på Fuglsøcentret på Djursland.

 

 

En forklaring på, at gøre malerfaget til et dimensioneringsfag, er, at faget angiveligt skulle have uddannet for mange malersvende de seneste år; at der altså skulle være en relativt høj ledighed blandt bygningsmalere.

 

Intet kunne være mere forkert, lød det fra Per Vangekjær:

 

- Det er uhyggelig svært at forstå al den stund, at der jo stort set ikke er en ledig malersvend at finde nogen steder i dag.

 

En anden forklaring på malerfagets placering som dimensioneringsfag uden kvote er, at der tidligere har været mange skolepraktikanter i bygningsmalerfaget. Et faktum, som Per Vangekjær anerkendte.

 

- Vi skal dog huske, at den langvarige, økonomiske krise, som vi først nu er igennem, i høj grad påvirkede byggeriet, som er meget konjunkturfølsomt. Og krisen spillede i høj grad ind på behovet for lærlinge og arbejdskraft.

 

Danske Malermestre kan med tilfredshed konstatere, at et samlet REU (Rådet for de grundlæggende Erhvervsrettede Uddannelser) netop har indstillet til Undervisningsministeriet, at bygningsmalerfaget i stedet bliver dimensioneret med en kvote, hvor 422 elever kan starte på grundforløb 2 uden praktikplads.

 

Det vil være et skridt på vejen til sikre flere elever til uddannelsen.

 

For om nogen frygter malerfaget for konsekvenserne, hvis ikke den indstilling bliver hørt af ministeriet.

 

 

Hvis eleverne ikke har mulighed for at fortsætte uddannelsen som bygningsmaler på 2. grundforløb uden en aftale om læreplads, vil det med stor sikkerhed få mange unge til at fravælge uddannelsen.

 

- For hvorfor vælge en uddannelse, hvis du ikke er sikker på at kunne færdiggøre den, spurgte Per Vangekjær.

 

- Det vil betyde, at nogle skoler vil komme til at mangle elever og i sidste ende stå med undervisere, der ikke er brug for. Lærere vil derfor blive fyret og malerafdelingen lukket. Men hvad så, når vi kommer i en situation, hvor der igen skal uddannes malersvende?

 

- Så er skolerne lukket og lærerne fyret. Og de, der vælger faget, skal på skole langt fra, hvor de bor. Tror vi selv på, at vi i den situation så er attraktive i de unges øjne? Nej vel, sagde Per Vangekjær, der lovede generalforsamlingen, at Danske Malermestre fortsat vil gøre alt, hvad der er muligt for at få forbedret aftalen.

 


For yderligere kommentarer, kontakt Per Vangekjær: tlf: 2094 0790

 

Foto: Brian Rasmussen

>> Hent pressefoto

 

 

Nyheder