» Nyheder

Nyheder



Håndværkerfradrag

15-08-2017

Af direktør Ole Draborg, Danske Malermestre

 

Den politiske begrundelse for håndværkerfradraget har traditionelt været hensynet til beskæftigelsen i byggeriet, og som sådan er det ikke overraskende, at der nu stilles spørgsmål ved fradragets videreførelse. Men i Danske Malermestre har vi altid ment, at man skulle fokusere på ordningens strukturelle betydning for sort arbejde og gør-det-selv arbejde. Vi var derfor også meget ærgerlige over, at man i 2016 valgte at målrette ordningen mod ydelser, der ikke er særlig udsat for disse ting.  

 

Gør-det-selv arbejde og sort arbejde er bagsiderne af et højt skattetryk, og der er store samfundsøkonomiske fordele forbundet med at bekæmpe det. Her kan håndværkerfradraget være meget effektivt, hvis det bruges rigtigt. Vi kan i hvert fald konstatere, at da fradraget omfattede både ind- og udvendigt malerarbejde, var meldingerne fra vores medlemmer entydigt, at kunderne ikke længere efterspurgte sort arbejde. Og medlemmerne fik langt flere opgaver hos private, fordi arbejde, som kunderne tidligere havde udført selv, eller som slet ikke blev lavet, nu blev overladt til professionelle malere.

 

Vores synspunkter bekræftes i den analyse, SKAT har lavet af den svenske fradragsordning. Analysen viser, at de positive effekter er meget større for det man bredt kan kalde ”hjemmeservice” end for håndværksydelser generelt. Hvis ikke der havde været et fradrag, ville 47% have lavet arbejdet selv, 20% havde fået det udført sort og 13% ville slet ikke have fået det udført.  Der var kun 20%, der sagde, at fradraget ikke påvirkede deres adfærd.

 

Der er næppe andre ordninger, der i den grad påvirker borgernes adfærd positivt. Det er også bedre resultater, end dem man har fået ud af den danske ordning. Forklaringen er efter min mening dels, at den svenske ordning er mere generøs end den danske, og dels at den svenske ordning ikke har levet en så omtumlet en tilværelse som den danske. Det er vigtigt, at forbrugerne får mulighed for at vænne sig til, at ordningen eksisterer.  

 

Vi opfordrer derfor til, at fradragsordningen videreføres, men med fokus på de områder, hvor den kan påvirke sort arbejde og gør-det-selv arbejde. Det er i høj grad det, man bredt kan kalde hjemmeservice, men der er også andre områder, hvor den kan gøre en stor forskel, eksempelvis malerarbejde. Malerarbejde er som bekendt ikke hjemmeservice, men i forhold til privates adfærd, dvs. sort arbejde og gør-det-selv arbejde, har det nøjagtig de samme karakteristika.

 

Nyheder