» Nyheder

Nyheder



Sæt fokus på gør-det selv og sort arbejde i ny boligjobordning

07-09-2017

Af Ole Draborg, direktør, Danske Malermestre

 

Som bekendt udløber boligjobordningen – bedre kendt som håndværkerfradraget – med udgangen af 2017. Set med branchens øjne kunne timingen næppe være værre, idet der er fuld damp på alle kedler, hvilket har fået regeringen til at foreslå, at ordningen reserveres til kun at gælde hjemmeservice.

 

Men det er forkert at se på håndværkerfradraget som en støtteordning til byggeriet i svære tider.

 

I mine øjne er det en ordning, der kan reparere på følgeskaderne af de høje skatter i Danmark, det vil sige den alt for omfattende, private gør-det-selv aktivitet og den store interesse for sort arbejde. Og her er det vigtigt at erkende, at der er meget stor forskel på, hvordan situationen er i de forskellige dele af byggeriet.

 

Lidt forenklet kan man sige, at jo lettere arbejdet opfattes og jo mere arbejdskrafttungt arbejdet er, jo større problemer er der med gør-det-selv arbejde og sort arbejde, og jo mere kan man opnå med et fradrag.

 

Det fremgår tydeligt af den undersøgelse, Skatteministeriet har lavet af den svenske ordning, der består af både et fradrag for serviceydelser (RUT) og et fradrag for håndværksarbejde (ROT). Undersøgelsen viser, at såfremt fradraget for serviceydelser ikke havde eksisteret, ville 47% af svenskerne have udført arbejdet selv og 20% ville have fået det udført sort.

 

Kun 20% ville have fået udført arbejdet hvidt uanset, om de havde fået fradrag eller ej. Det tilsvarende tal for håndværksydelser var langt højere, idet 59% ville have fået udført arbejdet med regning, uanset om der var fradrag eller ej.

 

Derfor advarede Danske Malermestre også kraftigt mod den seneste ændring af boligjobordningen, hvor man fra januar 2016 målrettede ordningen mod ”grønne” investeringer.

 

Så godt som ingen kan finde på at udføre disse investeringer selv eller få arbejdet udført sort. Dels fordi de er ”svære” at udføre, og dels fordi mange af dem kræver en autorisation, og endelig fordi der i mange tilfælde også kan hentes tilskud fra andre ordninger.

 

Det er da muligt, at ordningen har tilskyndet danskerne til at foretage flere grønne investeringer men næppe i noget stort omfang, da de høje energipriser i forvejen giver rigelig tilskyndelse.

 

Derfor bør man bruge ordningen til det, den er god til, nemlig til at bekæmpe sort arbejde og gør-det-selv arbejde.

 

Derfor skal ordningen naturligvis omfatte de egentlige hjemmeserviceydelser, men den bør også gælde de håndværk, hvor der er de samme problemer med gør-det-selv arbejde og sort arbejde. Det gælder eksempelvis malerarbejde.

 

Og så skal ordningen naturligvis gøres permanent.

 

Det vil aflaste familierne fra dødssygt gør-det-selv arbejde, og frigøre deres tid til mere nyttige gøremål. Desuden vil det fjerne incitamentet til sort arbejde, hvilket vi dokumenterede, da ordningen omfattede indvendigt malerarbejde.

 

Og endelig vil det skabe et nyt arbejdsmarked for hjemmeserviceydelser til gavn for nogle af dem, der har svært ved at finde fodfæste på arbejdsmarkedet.

 

 

For yderligere kommentarer kontakt direktør Ole Draborg tlf: 3263 0370 / 4085 1141

 

Nyheder