» Nyheder

Nyheder



Frustration over uklarhed med AUB fra nytår

13-12-2017

Pressemeddelelse

København 13. december 2017


Efter nytår – om kun lidt over 14 dage – træder nye regler i kraft, der belønner de arbejdsgivere, der uddanner elever fra erhvervsuddannelserne og straffer de virksomheder, der ikke uddanner nok elever. Problemet er bare, at myndighederne stadig ikke ved, hvordan de nye regler skal effektueres og sættes i værk.


Det er frustrerende, at der laves nye regler og forordninger, der skal træde i kraft fra nytår, uden at vide, hvordan bøder og bonusser til virksomhederne udregnes. Konstateringen kommer fra afdelingschef for Uddannelsespolitisk afdeling i Danske Malermestre Niels Håkonsen, der allerede bliver ringet op af bekymrende medlemmer, der er i tvivl om de nye regler for det såkaldte Praktikplads-AUB, som træder i kraft fra nytår.


- Arbejdsgivere med nok elever vil få en bonus og arbejdsgivere med for få, vil få en bødestraf. Nu står vi her – få uger fra nytår – og kan ikke give konkrete svar til vores medlemmer om, hvordan de nye regler skal eksekveres og beregnes, påpeger Niels Håkonsen.


Meldingen fra Undervisningsministeriet er, at AUB – Arbejdsgivernes Uddannelsesbidrag, som administreres af ATP – først sender breve ud til virksomhederne 8. januar 2018. En uge efter, at reglerne er trådt i kraft.


Malerfaget har prøvet det før
De nye regler er en konsekvens af trepartsaftalen mellem regeringen og arbejdsmarkedets parter fra august 2016.


- Vores medlemmer vil selvfølgelig gerne vide, hvordan de skal agere for at undgå at få bøder. Men så længe vi ikke ved på hvilken baggrund, vi skal udregne, hvor mange lærlinge, de skal have, kan virkomhederne ikke agere. Myndighederne har gjort reglerne så komplicerede, at det er blevet en kæmpe bureaukratisk papirtiger, siger Niels Håkonsen, der peger på, at det ikke er første gang, det er sker.


Det skete også da malerfaget i foråret blev gjort til et såkaldt dimensioneringsfag uden kvote. Det betød, at de unge ikke måtte påbegynde uddannelsen som bygningsmaler uden at have en praktikplads. Danske Malermestre kæmpede for at få den beslutning ændret, fordi malerfaget har brug for faglærte.


- Det groteske var, at efter, at vi havde kæmpet for at få ændret beslutningen, viste det sig, at det var en regnefejl i et Excelark, der havde gjort malerfaget til et dimensioneringsfag. Så alt vores arbejde var omsonst, siger Niels Håkonsen.


Spørgsmål til denne pressemeddelelse til Danske Malermestres afdelingschef for Uddannelsespolitisk afdeling, Niels Håkonsen:  +45 2264 3097

Nyheder