» Nyheder

Nyheder



Beskæftigelsen i byggeriet og malerfaget stiger fortsat

12-04-2018

Byggebeskæftigelsen stiger fortsat – især indenfor anlægsarbejde og nybyggerier – og det smitter af på malerfaget, hvor flere vægge skal spartles, slibes med girafsliberen og malerpensler og - ruller skal svinges. Det viser de nyeste beskæftigelsestal for bygge- og anlægssektoren fra Danmarks Statistik.


Beskæftigelsen i byggeriet var på 172.300 personer i årets første kvartal mod 169.600 i fjerde kvartal af 2017. Det er en stigning på 1,6 procent. Antallet af beskæftigede i maler- og glarmesterfaget er steget med 700 personer fra 12.800 til 13.500 fra 1. kvartal 2017 til 1. kvartal 2018. Det giver en stigning på 5,2 procent siden sidste år. Det glæder Danske Malermestre.


- Det er glædeligt og forventeligt, at der er stigning i beskæftigelsen i byggefaget – og malerfaget i særdeleshed. Vi konstaterer også, at den flotte udvikling giver optimisme i malerfaget, siger direktør Ole Draborg.


Omsætning steg med 8,2 procent
De største stigninger i forhold til sidste kvartal i 2017 er inden for anlægsarbejde med 5,8 procent og nybyggerier med 3,7 procent. Den samlede beskæftigelse i byggefaget steg med 1,6 procent. 
Omsætningen for hele 2017 steg med 8,2 procent til 18,9 mia. kroner i forhold til 2016. 


Indenfor byggeriet var der især en stigning i omsætning af boligbyggeriet, der trak op med 31,4 procent, viser tallene fra Danmarks Statistik. Nybyggeriet steg med 19,6 procent.


- Nybyggeri og boligbyggeri er godt for malerfaget, fordi der altid skal gøres klar til at male. Det er prikken over i’et i boligbyggeriet – og her har malermestrene en sikker indtjening, konstaterer Ole Draborg.


Mangel på arbejdskraft
Direktør Ole Draborg frygter problemer med at skaffe arbejdskraft i malerfaget fremadrettet.


- Vi så allerede i 2017, at det var svært for vores medlemmer at skaffe den fornødne arbejdskraft. Derfor frygter vi, hvad der sker her i 2018, hvor aktiviteten fortsætter med at stige, siger Ole Draborg, der mener, at faget på kort sigt kan klare sig med udenlandsk arbejdskraft, men på den lange bane er det vigtigt at få uddannet flere til unge danskere til malerfaget.


>> Se filmen ’Mangel på arbejdskraft – en udfordring i malerfaget?’ med direktør i Danske Malermestre Ole Draborg og skatteminister Karsten Lauritzen.
 

 

>> Foto af Ole Draborg til download af fotograf Nicky De Silva 

Nyheder