» Nyheder

Nyheder



Vi må nytænke samfundsmodel

09-06-2012

Vi er nødt til at nytænke vores økonomiske samfundsmodel, hvis vi skal stå imod konkurrencen udefra på lønninger og produktivitet.

Der er alvor i årets beretning fra Danske Malermestres formand, Per Vangekjær, som gennemgik de udfordringer, som mindre virksomheder står overfor i dag; unfair konkurrence fra sort arbejde og fra udenlandske virksomheder, høje lønninger, høj skat og et pres på de faglige uddannelser, som kan ende med at fagene ikke kan tiltrække den nødvendige kvalificerede arbejdskraft.
 

–  For ikke nok med at vores lønninger er høje, vi er, lad os nu bare være ærlige, heller ikke effektive nok.  Derfor er vi et slaraffenland for alle dem, der har lavere omkostninger og højere produktivitet. Og her tænker jeg ikke nødvendigvis på de østeuropæiske håndværkere, som i alt for høj grad omgår de danske regler. Skrækscenariet er vesteuropæiske virksomheder med styr på tingene, der kan se en fordel i at komme til Danmark, sagde Per Vangekjær.

 
Derfor må regeringen tænke mere ambitiøst end den fremlagte skattereform.
 

– Vi kan ikke leve af en stor offentlig sektor, vi er nødt til at have virksomheder, der kan generere penge, der kan producere. Det er den virkelighed, regeringen er nødt til at forholde sig til, lød det fra Danske Malermestres formand.
 

Og netop presset på virksomhedernes økonomi er en stor bekymring set i lyset af de nu aflyste trepartsforhandlinger.
 

– I den situation, hvor drøftelserne med fagbevægelsen og arbejdsgiverne er faldet til jorden, kan jeg godt frygte for, at regeringen – ikke mindst med støtte fra Enhedslisten – kan finde på at forsøge at finde de manglende kroner hos det danske erhvervsliv, hos os som arbejdsgivere.

 
- Men det er der ganske enkelt ikke basis for. Vores virksomheder kan ikke klare flere byrder og ekstra udgifter i den nuværende økonomiske situation, sagde Per Vangekjær.

 


>> Læs hele formandens mundtlige beretning

>> Læs den skriftlige beretning
 


Foto: Thomas Yde

Nyheder