» Nyheder

Nyheder



Kræver øget produktivitet

13-06-2013

Mens der bliver stillet krav om øget kontrol med den østeuropæiske arbejdskraft, der ofte arbejder på vilkår, der ligger fjernt fra de danske overenskomster, glemmer mange virksomheder, at de selv har et ansvar for, at de er konkurrencedygtige.

Produktiviteten er ganske enkelt for ringe.

De østeuropæiske håndværkere på de danske byggepladser får skyld for meget; underminering af den danske overenskomst og konkurrence på vilkår, som danske virksomheder slet ikke kan hamle op med.

Men faktisk kan de danske virksomheder selv gøre en del for at blive mere konkurrencedygtige.

Danske håndværkere er nemlig slet ikke så produktive, som man kunne ønske, siger Danske Malermestres formand, Per Vangekjær, i sin beretning på organisationens generalforsamling, der blev afholdt i Svendborg lørdag den 8. juni 2013.
 

- Vi giver ondt af os, når vi bliver udsat for konkurrence fra østeuropæiske håndværkere og stiller krav om lovindgreb og politiaktioner og jubler i det stille, når fagforeningen laver blokader. Men stiller vi spørgsmålet: Er vi – selv når konkurrencen foregår på lige vilkår – konkurrencedygtige?


- Hvordan er det lige med arbejdstiden? Arbejder svendene de timer, vi betaler for? Arbejder de aktivt 37 timer om ugen. Eller er vi heldige, hvis vi får arbejde for 30 timer om ugen? Hvor mange af jer i salen har her på det seneste sat jer ned sammen med jeres ansatte og gennemgået ansættelsespapirerne? Afsnittet om arbejdstid?


- Eller rygning; hvor mange rygepauser har jeres svende ifølge deres kontrakt? Og hvor mange holder de? Jeg kan sige det sådan, at hvis jeg var ryger og selv skulle betale for alle de rygepauser, jeg kan konstatere, der bliver holdt rundt omkring på byggepladserne, ja så ville jeg slet ikke have råd til at ryge!
 

Men også de efterhånden uundværlige mobiltelefoner stod for skud, da Per Vangekjær aflagde sin beretning over for de godt 100 fremmødte generalforsamlingsdeltagere:
 

- Hvordan er det overhovedet muligt at rulle en væg og tale i telefon samtidig? Eller arbejde med både girafsliberen og mobiltelefon? Jeg ved, det er kontroversielt, men skal vi have et forbud mod mobiltelefoner i arbejdstiden ind i overenskomsten?
 

 - Vores evne til at konkurrere handler om meget mere end østeuropæiske håndværkere, der arbejder uden overenskomst. Arbejdstid, rygning eller mobiltelefon er alt sammen med til at sætte vores konkurrenceevne under pres. Mens kampen mod østeuropæerne kan synes som en kamp mod vindmøller, har vi redskaberne til at gøre op med den almindelige slendrian, der breder sig, sagde Per Vangekjær og henviste til, at trods det faktum, at malerfaget er et akkordfag, arbejder hovedparten af de danske malersvende på timeløn. Og netop malerfagets akkord og den nye prisliste er blandt de værktøjer, en malermester kan tage i brug for at øge produktiviteten i virksomheden.
 

- Hvorfor bliver vi ved med at hænge fast i en timeløn, der oveni købet er mange gange for høj i forhold til, hvad vi får ud af det? Jeg bliver stærkt provokeret, når medarbejderne fortæller, at de skam møder klokken 07.00 hver morgen, men at de altså også lige skal nå at drikke en kop kaffe, inden de går i gang.
 

- Hvis man har 20 mand beskæftiget og ganger det hele op, så giver det ti timer – alene på morgenkaffe. Med andre ord ti timer ud af produktionen. Og gang det så op med en timeløn på 320,- kroner … Det er 3.200,- kroner om dagen… Eller 16.000,- kroner om ugen.
 

- Hvis I ikke allerede selv har regnet det ud, bliver det omkring 800.000,- kroner om året. Lige ud af vinduet… Det er slet ikke til at holde ud at tænke på, mente Danske Malermestres formand, Per Vangekjær.
 

>> Læs hele den mundtlige beretning
 

Foto: Alex Tran

Nyheder