» Nyheder

Nyheder



Fuldkomment og forbilledligt

04-05-2011

Da Farveprisen 2011 i dag blev overrakt i Svendborg, var det ord som ”imponerende” og  ”forbilledligt” der fulgte med hæderen.


(fra venstre: Niels Jongdahl, Glenn Larsen, Jens Ahler, Jan Aaskov, leder af kulturhuset)

Formand for Danske Malermestre, Glenn Larsen, kunne overrække Farveprisen til tre modtagere for arbejdet med istandsættelsen af Kulturhus Svendborg: Borgerforeningen, Svendborg Erhvervsskole og Svendborg Malerlaug.




 – Det er en helt særlig modtager af farveprisen, vi står overfor denne gang; en helt særlig fortælling. For ikke blot har vi at gøre med godt og veludført håndværk, der er også et stort element af mod og et utraditionelt samarbejde, sagde Glenn Larsen i sin tale.


Det er på alle måder et unik samarbejde mellem hele malerfaget på Sydfyn, hvor malermestrene i lavet gik sammen om at byde ind på den store opgave, hvor skolen har udviklet kursusforløb i malerteknikkerne specielt til opgaven, og hvor malere  fra hele området har været i gang med penslerne – selv lavets æresmedlem - en pensionet malermester på 86 år -blev hidkaldt.

- Og resultatet ser vi nu. Et imponerende resultat. Guld og forgyldninger, stiliseret liljer, røde og gyldne toner blandt meget, meget mere. Nyt og gammelt knyttet fortrinligt sammen af farver – af malerfaget på Sydfyn, sagde Glenn Larsen.

- Der er absolut ingen tvivl om at dette projekt til fulde lever op til kravene i farveprisen: Det er fuldkomment og forbilledligt!

Oldermand for Svendborg Malerlaug, Jens Ahler, kunne i sin takketale da også komme vidt omkring i sin tak til alle deltagere i projektet, som har krævet mere end bare mod og ihærdighed - det virker som hjerteblod, der er investeret i at vise, at malerfaget igen kunne udsmykke byens stolthed, "Guldsalen".

- Mange af byens borgere gik engang på danseskole her, her blev holdt fine fester og bal om lørdagen, så der ville være store forventninger om, at det gamle blev bevaret. Vi tror, resultatet vil være til glæde for byens borgere langt ud i fremtiden, fortalte Jens Ahler, og fortsatte:

- Måske tosset og uvirkelig, men vi gjorde det, og vi vil aldrig glemme det.


Især Niels Jongdahl, underviser på dekorationsmaleruddannelsen på Svendborg Erhvervsskole, har været en stor drivkraft i projektet, og han stod da også som modtager af skolens del af Farveprisen.
 
- Malerskolen har stået for kurser til malerne undervejs - "guldmalerne" som de blev kaldt. Og guldmalerne har al grund til at være stolte i dag, sagde Niels Jongdahl, hvis egne kursister  - dekorationsmalerne - har stået for forslag til farvevalget og dekorationerne med liljer og mønstre i guld i den smukke sal.

Stolthed over salen er generel i byen, hvilket også byens viceborgmester, Bruno Hansen, kunne berette om.

- Når kommunen har gæster udefra viser vi salen frem, og det er altid det store superlativer, der følger med. På samme vis er også byens borgere stolte, for de skal ofte bare lige ligge ind i salen og viser den også frem for deres gæster, sagde Bruno Hansen.

Han kunne i øvrigt også fortælle en lille anekdote om, at alle "guldmalernes" navne er skrevet med guld øverst oppe over scenen.

- Ved indvielsen af salen efterspurgte nogle af malerne, hvorfor ikke deres navne stod på skiltene ved indgangen, det var kun sponsorerne, der var nævnt. Men deres navne er nu kommet med, sagde viceborgmesteren, der også var stolt over, at Svendborg nu er på listen over byer, hvor Farveprisen er blevet uddelt.


(Foto: Alex Tran)


>> Læs mere om Farveprisen

>> Hent pressefoto

 



FAKTA


Farveprisen blev indstiftet i 2006 af Kirsten og Freddy Johansens Fond og uddeles én gang årligt  til en eller flere prismodtagere.

Prisen har til formål at fremme malerfagets interesser ved at belønne initiativer, der er til glæde for faget.

I bedømmelsen fokuseres der på, at byggeriets farvesætning er gjort til en central og fremtrædende del af projektet. Det er afgørende for tildelingen af prisen, at malerarbejdets udtryk og brugen af farver er en del af bygningen på lige fod med arkitektur, materialevalg, inventar etc.
Der lægges vægt på, at farvesætningen er innovativ, fortæller en historie, udfordrer og inspirerer.

Prisen er på op til 150.000 kr.


 

Nyheder