» Nyheder

Nyheder



Farvepris til "magtens centrum"

03-05-2011

Som god vin skal passe til maden, skal farver også afstemmes efter bygningens statur, og på Christiansborg skal ”vinen” passe til både de tunge og kraftige retter og til de mere lette og lyse retter.

Den opgave har Folketingets arkitekt, Henrik Levison, og ekstern arkitekt Dorthe Andersen løst med sikker hånd, hvilket i dag gav dem Farveprisen 2011 – uddelt af Danske Malermestre og Kirsten og Freddy Johansens Fond.


(Fra venstre: Glenn Larsen, Dorthe Andersen, Per Anker Hansen)


– Christiansborg Slot er et tungt og bastant byggeri – ja, nogle vil være fristet til at sige klodset byggeri. Men uanset oplevelsen af slottet er det et byggeri, der kræver noget af sine farver. Lidt som tung, kraftig mad kræver modspil fra kraftig Bourgognevin eller en italiensk Amarone, sagde Glenn Larsen, formand for Danske Malermestre, i sin tale ved overrækkelsen af prisen, der gives til Folketinget og til arkitekt Dorthe Andersen, for istandsættelsen af Folketingets Servicecenter og gangene i Søndre Ridebane.


            


På slottet er Folketingets Servicecenter blevet malet i en kraftig rød kulør, som har netop den rette tyngde til det voluminøse rum.
Og på gangene i Søndre Ridebane er kulørerne med ynde afstemt efter bygningens lettere statur.

– Søndre Ridebane er bygget som en del af det første Christiansborg under indflydelse af den lette, elegante og charmerende rokoko. Og nu farvesat med netop referencer til den stilepoke. Her den violette Lave Stald, den sarte, lysegrønne Runde Stald og den rosa Høje Stald, sagde Glenn Larsen.

   


Prismodtagerne, arktitekt Dorthe Andersen og folketingets arkitekt Henrik Levison, ønsker at bruge prisen til en dokumentar om folketingets farver.

- Vi håber, at det kan være til inspiration. Og vi håber også, at folketingets farver er kommet for at blive, sagde Dorthe Andersen i sin takketale.

Hun takkede også malermester Bent Kromann, der gennem de seneste 10 år har stået for at udføre malerarbejdet, for samarbejdet om farverne.

- Uden dig ingen farver i folketinget. Du er vores fagmand, vores mentor og kritiker, lød det fra Dorthe Andersen, som er ekstern arkitekt og siden 2000 har arbejdet sammen med arkitekt i folketinget, Henrik Levison, om moderniseringen af Christiansborg.

Også folketingets vicedirektør, Per Anker Hansen, takkede arkitekterne for deres indsats med at rette op på fortidens synder med bl.a. forsænkede lofter. 

- Dorthe og Henrik kan og tør noget med farver, det er både flot og funktionelt. Farvesætningen herinde er blevet en signatur både for dem og for huset. Her er en enorm respekt for Dorthe og Henriks arbejde - og det siger ikke så lidt i et hus, hvor der kan gå politik i hvad som helst, sagde Per Anker Hansen.


(Foto: Kirsten Bille)


>> Læs mere om Farveprisen

>> Hent pressefoto



FAKTA


Farveprisen blev indstiftet i 2006 af Kirsten og Freddy Johansens Fond og uddeles én gang årligt  til en eller flere prismodtagere.

Prisen har til formål at fremme malerfagets interesser ved at belønne initiativer, der er til glæde for faget.

I bedømmelsen fokuseres der på, at byggeriets farvesætning er gjort til en central og fremtrædende del af projektet. Det er afgørende for tildelingen af prisen, at malerarbejdets udtryk og brugen af farver er en del af bygningen på lige fod med arkitektur, materialevalg, inventar etc.
Der lægges vægt på, at farvesætningen er innovativ, fortæller en historie, udfordrer og inspirerer.

Prisen er på op til 150.000 kr.


Nyheder