Farveprisen overrakt til Roskilde-museum

17-05-2018

Danske Malermestres Farveprisen 2018 blev i dag overrakt til museumskoncernen ROMU og billedkunstneren Maja Lisa Engelhardt.
 
 
- Netop farver kan være svære at have med at gøre, hvis man ikke er påpasselig – der er så mange af dem, og de stjæler meget nemt billedet, hvis de er ikke afstemt meget præcist. 
 
 
- Hver især kan vi sandsynligvis nemt genkalde os billeder på nethinden, hvor farverne bare har været for meget eller for lidt. Hvor de har været alt for markante og har stjålet al opmærksomhed, eller hvor man knap opdager, at de er brugt. Begge dele er uheldigt.
 
 
- Men det er der slet ikke tale om her; her er farverne brugt tilpas – helt perfekt kan man sige.
 
 
Sådan sagde Danske Malermestres formand, Per Vangekjær, da han overrakte Farveprisen 2018 til museumskoncernen ROMU og billedkunstneren Maja Lisa Engelhardt. Prisen, som er indstiftet af Danske Malermestre og Kirsten og Freddy Johansens Fond, er på 150.000 kroner som deles mellem prisvinderne.
 
 
Farveprisen 2018 blev givet for den farvesætningen af udstillingslokalerne på Roskilde Museum i forbindelse med de faste udstillinger ”Magt og Mennesker” og ”Roskilde i glimt”. I begrundelsen for valget af Roskilde Museum udtaler komiteen bag Farveprisen: ”Gennem udstillingsområderne er farverne brugt bevidst. Både som afdæmpet baggrund for de udstillede genstande og som velovervejet understregning af den kulturhistoriske fortælling de udstillede genstande repræsenterer.” 
 
 
Fremhæver uden at stjæle billedet
I fundatsen til Farveprisen står, at prisen uddeles til projekter, hvor farvesætningen er gjort til en vigtig og fremtrædende del af projektet. Det ledte Per Vangekjær frem til at sige, at farverne på Roskilde Museum netop ikke var fremtrædende.
 
 
- Eller frembrusende kan man måske også sige. Men her danner de danner en fantastisk baggrund - de fremhæver udstillingerne uden at stjæle billedet samtidig med, at de understreger den kulturhistorie, de udstillede genstande er en del af. Og lige præcis derfor er farvesætningen prisværdig.
 
 
Også håndværket, malearbejdet blev nævnt af Per Vangekjær:
 
 
- Afslutningsvis vil jeg også nævne den håndværksmæssige kvalitet, der ligger i det arbejde, der er udført her på museet. Det er muligvis nørdet at nævne, men vi er jo malermestre, og Michael Mathiasen, der har stået for det praktiske arbejde, har leveret en høj, faglig kvalitet i sit arbejde. Det kan jeg se!
 
 
Efter prisoverrækkelsen takkede direktør for ROMU, Henrik Bo Nielsen for påskønnelsen – og ikke mindst for indsatsen hos dem, der havde forestået arbejdet.
- Jeg nyder jo bare frugterne i dag, som han sagde.
 
 
Museumsdirektør Henrik Bo Nielsen konstaterede, at meget i dag blot var ”hvidt i hvidt”, men at museumskoncernen ROMU – som blandt andet også er Frederikssund Museum, Lejre Museum og Museum Ragnarok – havde arbejdet hen imod den samme farveholdning, den samme tråd, i farverne. 
 
 
- Vi har haft ambitionerne om at ville og turde og ikke mindst kunne mere. Og vi er glade for, at andre sætter pris på anstrengelserne.
 
 
Farveinspiration fra naturen
For billedkunstneren Maja Lisa Engelhardt ligger farvesætningen af Roskilde Museum ”lige for”. Hun forestod også den første farvesætning af museet for 20 år siden – en farvesætning, der indbragte hende en nordisk farvepris.
 
 
Hun fortalte om, hvordan hun som kunstner fandt farveinspiration overalt, og ikke mindst i naturen. Hun var ikke bundet af hverken trends eller modeluner, hvad der sommetider godt kunne få nogen til at stille sig skeptisk over for hendes valg af farver.
 
 
- Men med Farveprisen kan jeg nu sige, at det altså er rigtigt, hvad jeg gør.
 
 
Maja Lisa Engelhardt roste også det samarbejde, hun havde haft med malermester Michael Mathiasen og hans malersvende. I dette samarbejde havde hun oplevet, hvordan Michael Mathiasen også oplevede, at rummene havde deres eget liv, som man skulle tage hensyn til, når man farvesatte.
 
 
- Vi fik fat i et godt farvekort og gik sammen igennem museet, rum for rum, og talte om farverne. Og på den måde skabte vi farvesætningen, fortalte hun.
 
 
Spørgsmål til den pressemeddelelse til Danske Malermestres direktør Ole Draborg på 4085 1141 
 
 
Farveprisen er uddelt siden 2007. Med årets Farvepris kommer Roskilde Museum nu i et fornemt selskab med tidligere års vindere, som tækker blandt andet Ny Carlsberg Glyptotek i København, Søndre Ridebane og Folketingets Servicecenter også i København, Møntmestergården i Odense og sidste års vinder, murmaleriet ”Det Røde Bånd” i Aalborg.  
 
 
 
Hent billeder af fotograf Søren Hytting fra prisoverrækkelsen:
 
 
 
 
 

 

 

Nyheder Farveprisen


17-05-2018
Farveprisen overrakt til Roskilde-museum

Danske Malermestres Farveprisen 2018 blev i dag overrakt til museumskoncernen ROMU og billedkunstneren Maja Lisa Engelhardt.
>> Læs mere…

04-05-2018
Farveprisen går til Roskilde Museum

Det bliver Roskilde Museum og billedkunstneren Maja Lisa Engelhardts farvesætning af de to faste udstillinger ”Magt og Mennesker” og ”Roskilde i glimt”, der vandt Farveprisen 2018.
>> Læs mere…

09-05-2017
Godt håndværk bag Farveprisen 2017

Både kunsten og malerarbejdet gør stort indtryk, når man ser ”Det Røde Bånd”
>> Læs mere…

04-05-2017
Stor pris til ”Det Røde Bånd”

Alle er velkommen til at deltage i overrækkelsen.
>> Læs mere…

12-04-2017
Farvepris til Aalborgs flotte murmaleri

I maj uddeles prisen til kunstner og projekt MurMal.
>> Læs mere…

Nyheder Farveprisen